Ламиниран паркет

Ламинираният паркет бързо спечели одобрението на потребителите в България, благодарение на своите изгодни цени и добри експлотационни качества. Съществува богато разнообразие от шарки и цветови нюанси, което улеснява клиента при избора и съчетанието на подовата настилка с мебелите, завесите, аксесоарите. Предимствата на ламинираният паркет, освен ниските цени и богатият избор на цветове и модели, са:

  • Издръжливост на изтриване
  • Топлоустойчивост
  • Устойчивоста на механични влияния
  • Хигиеничен – не предразполага към мухъл и насекоми
  • Лесен за почистване
  • Перфектен, бърз и съответно евтин монтаж
  • Приспособяване към всякакви подове

Дебелината на ламинираните паркети варира от 6мм. до 12мм., а според своята износоустойчивост се разделят на две групи – за жилищни и обществени помещения. В зависимост от интензивността на натоварване, могат да бъдат разделени на: ламинирани паркети за слабо, умерено или интензивно ползване:

АС3/23 – за много слабо натоварени жилищни помещения. Среща се рядко на пазара и не е препоръчителен, поради ниската си износоустойчивост.

АС3/31 – за слабо до умерено натоварени жилищни помещения и слабо натоварени обществени помещения.

АС4/32 – за интензивно натоварени жилищни помещения и слабо натоварени обществени помещения

АС5/32 – за умерено натоварени обществени помещения (среща се по-рядко на пазара)

АС5/33 – за интензивно натоварени обществени помещения.

„Живота” на ламината се определя не само от неговата дебелина и износоустойчивост, но и от съобразяването му с вида на помещението, конкретния производител, допълнителните защитни слоеве, степента му на влагоустойчивост и пр. Нелепо е да очаквате, че ще се радвате дълго на ламинат, например от китайски производител и/или клас на износоустойчивост АС3/23. Или пък, че в помещение с неравна основа бихте могли да ползвате безпроблемно 6-милиметров ламинат.

Затова, за да сте сигурни, че ще направите правилен избор, се консултирайте в специализирани магазини и по възможност избирайте ламиниран паркет с добри технически параметри и от доказан производител.